כולם מכירים את ספר תהלים, ואם לא קראו אותו, לפחות שמעו עליו הרבה מאוד דברים והרבה מאוד פעמים. ייתכן שזה אחד הספרים המפורסמים /פופולריים ביותר. לא מעט אנשים, גם חילונים, נושאים אותו איתם, בתיק או ברכב, למזל והגנה. אך בחנו את עצמכם, כמה באמת אתם יודעים על הספרון המדובר?

אז הנה בפניכם כמה עובדות או אנקדוטות שלא בהכרח ידעתם או כבר הספקתם לשכוח על ספר תהלים:

  • אז מניין מגיע השם תהלים בעצם? המילה תהלים למרבה הפשטות, היא למעשה צורת הרבים של המילה תהילה, במובן של דברי הלל, שבח. אנקדוטה מעניינת היא, שבלשון חז"ל, הושמטה בטעות האות ה' ושם הספר נקרא 'תילים', ובארמית – תילין או תילי. צורת הגייה זו אף נשמרה בחלק מהעדות והמסורות. עוד אנקדוטה מעניינת בעניין זה, היא שבין המפרשים של ימי הביניים כגון אבן עזרא והרמב"ן, היו שקראו לספר 'תהילות'.
  • בספר תהלים ניתן למצוא כ-7 מילים שונות המתארות כולן את המונח מזמור (לא כולל המילה עצמה), כלומר, מילים נרדפות למילה 'מזמור'. המילים הן שיר (מופיע 30 פעם במהלך הספר) וכמעט תמיד בסמיכות למילה אחרת, כמו למשל – 'שיר למעלות' או 'שיר מזמור'. המילה 'משכיל' (מופיעה 13 פעמים) אשר מופיעה בהקשר זה אך ורק בספר תהלים. המילה 'מכתם' (מופיעה 6 פעמים). המילה 'שיגיון' אשר מופיעה פעם אחת בלבד במזמור ז', המילה 'שירה', גם היא מופיעה פעם אחת בלבד (מזמור יח) והמילה 'תהילה' אף היא מופיעה רק פעם אחת, במזמור קמה.
  • ספר תהלים ידוע בסגולותיו הרבות, יכולות הריפוי, ההגנה והתיקון שלו וידע זאת היטב גם רבי נחמן מברסלב. הוא מצא כי כשקוראים עשרה פרקי תהלים מסוימים בסדר מסוים (ט"ז, ל"ב, מ"א, מ"ב, נ"ט, ע"ז, צ', ק"ה, קל"ז וק"נ), זוהי תפילה עצמתית המביאה לתיקון גדול – גם בנושא פגם הברית (איסורי מדאורייתא שורשיים מתחום יחסי האישות, קרי לילה, ניאוף, מחשבות על ניאוף, הוצאת זרע לבטלה וכדומה) וגם כסגולה לחיים בכללותם, ולפיכך נקרא שמם 'תיקון הכללי'.
  • מזמורי התהלים לא נשארו סגורים בתוך הספרון או לשימוש של תפילה או של האמינים בלבד. יופיים של המזמורים הפיוטיים יצא למרחקים והם מפורסמים בשפתם הציורית ובמבנה המוזיקלי הייחודי והמופלא שלהם, מה שלמעשה הביא לכך שהמזמורים הונצחו באינסוף יצירות במגוון תחומי האמנות – מוזיקה, ציור, פיסול וספרות. מזמורי תהלים הולחנו על ידי גדולי המלחינים הקלאסיים כגון מונטוורדי, ויואלדי, באך ומוצארט. באך אף השתמש בפסוקי תהילים בחלק מהקנטטות שלו. אך לא רק במוזיקה קלאסית נעשה שימוש במזמורים אלא גם במוזיקה פופולרית עכשווית כמו הלהיט המוכר על נהרות בבל, שנכתב על ידי המלודיאנס בשנות ה-70 ומבוסס על מזמור קל"ז. השיר אף זכה לביצועים נוספים כשהמפורסם ביותר שלהם שייך ללהקה 'בוני אם'.

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *