מי צריך הסכמי ממון? ובשביל מה צריך אותם בכלל? במאמר זה נעסוק בכל הקשור להסכמי ממון.

מהם הסכמי ממון?

הסכם ממון הוא הסכם, הנערך בין שני בני זוג, שלא מעוניינים בחלוקת רכוש, במקרה של פטירת אחד מהם או של גירושין, על פי החוק. החוק קובע, שבני הזוג מתחלקים באופן שווה, כלומר חצי לכל אחד מהם, מהרכוש שצברו בחייהם המשותפים. חוק זה חל על זוגות שנישאו החל משנת 1974.

לדוגמה, זוג נישא לאחר שלאחד הצדדים יש ילדים מנישואים קודמים וההורה רוצה, שילדיו מהנישואים הקודמים יהיו הבעלים החוקיים של ירושתו או רכושו לאחר הגירושים. במידה ותנאי זה מקובל על הצד השני, ניתן לחתום על הסכם ממון וכך לחלק את הרכוש לפי ההסכם ולא לפי החוק.

מאיפה הם מוכרים לנו?

הסכמי הממון מוכרים לנו היטב מיצירות ספרותיות, קולנועיות וטלוויזיוניות, כאשר ההורים של צד אחד מכריחים את הצד השני לחתום על הסכם ממון והזוג מנסה להילחם בהם. לשמחתנו, החיים הם לא סרט קולנוע ובמרבית המקרים, כשאחד מבני הזוג מציע לבן הזוג השני לערוך הסכם ממון טרם הנישואין, הצד השני לא מביע התנגדות.

למי זה מתאים?

למרות שכל זוג יכול לערוך הסכם ממון, לא כל זוג זקוק לו. ההמלצה לערוך הסכם ממון היא בעיקר לבני זוג, שאחד מהם מגיע אל הנישואים עם רכוש רב, בעוד שהשני לא וכשיש ביניהם פער כלכלי גדול. כעיקרון, המטרה איננה לנשל צד מסוים מהכספים והרכוש של הצד השני, אלא למנוע מצב של נישואין לשם ניצול כלכלי.

עריכת ההסכם

מבחינת החוק, הסכמי ממון גוברים על חוק יחסי ממון ולכן חשוב לעשותם נכון. במידה וברצונכם לערוך הסכם ממון, חשוב לעשות זאת לפי תנאי החוק. כלומר, על ההסכם לקבל אישור של  אחד מהגורמים הבאים: נוטריון, בית המשפט לענייני משפחה, בית הדין הרבני או רשם נישואין.

בכל מקרה, לפני עריכת הסכם ממון מומלץ להתייעץ עורך דין לענייני משפחה, מומחה לנושא זה. רק כך תוכלו להבטיח את קיומו של ההסכם בעת הצורך.